فرانسیس آلبرت سیناترا معروف به فرانک سیناترا خواننده و بازیگر سینما امریکایی بود که در سال ۱۹۹۸ و در سن ۸۳ سالگی دنیا را ترک کرد. شاید یکی از زیباترین آثار او آهنگ " چرا سعی میکنی الان تغییرم بدی" است که وقتی در سال ۲۰۱۶ باب دیلن بیتوجه به بردن نوبل ادبیات، این آهنگ را در کنسرتش بازخوانی کرد جان دوبارهای به این آهنگ سیناترا داد.
زندگی شخصی فرانک سیناترا
فرانک سیناترا در عالم موسیقی و بازیگری بسیار موفق بود و با فروش بیش از ۱۵۰ میلیون نسخه از آهنگهای خود در زمره پرفروشترین هنرمندان موسیقی قرار گرفت. این هنرمند علاوه بر بازیگری و موسیقی در ازدواج هم رتبهدار محسوب میشود. او چهار بار ازدواج کرد اما شاید پرماجراترین ازدواجش مربوط به انتخاب " اواگاردنر" میشود. فرانک سیناترا آخرین شوهر اواگاردنر بود که به خاطر اواگاردنر همسرش را ترک کرده بود و به شدت زیر تیغ انتقاد قرار داشت؛ اما اواگاردنر آن همسر جنجالی بود که زمانی به دلیل اینکه یکی از شوهرانش او را وادار کرده بود رمان کوه جادو را بخواند، شوهر بیچاره را به دادگاه کشانده و از او جدا شده بود.
بازخوانیهای معروف سیناترا
"برگهای پاییزی" روایت انگلیسی از " برگهای مرده" ساخته جاودانه "ژوزف کوزما" آهنگساز مجاری تبار، شاید مهمترین بازخوانی فرانک سیناترا باشد که این ترانه در عمر شصت و پنج ساله خود بارها توسط خوانندگان مشهور بازخوانی شده است؛ همچنین ترانه "ترکم نکن" یکی دیگر از بازخوانیهای معروف فرانک سیناتراست؛
"ترکم نکن...
بیا هرآنچه را میتوانیم فراموش کنیم...
و لحظههایی را که در آنها به ضربِ "چرا"ها شادی قلبمان را کشتیم... بگذار سایهی سایهات شوم
سایه دستت
سایهی سگت
ولی ترکم نکن!
فرانک سیناترا در دوران کاریِ خود بیش از ۱۴۰۰ ترانه اجرا کرد و ۱۰ جایزۀ گرمی گرفت. "فیلم از اینجا تا ابدیت" او را به جایزه اسکار بهترین بازیگر مکمل نقش مرد رساند.
فرانک سیناترا متولد ۱۲ دسامبر ۱۹۱۵ در هابوکن، نیوجرسی بود که در ۱۴ مه ۱۹۹۸ در وست هالیوود، کالیفرنیا جان باخت.
نانسی بارباتو، اوا گاردنر، میا فارو و باربارا مارکس همسران سیناترا بودند که سه فرزند با نامهای تینا سیناترا، فرانک سیناترا جونیور و نانسی سیناترا را به او هدیه کردند.
زندگی هنری فرانک سیناترا
خانواده او جزو مهاجران ایتالیایی بودند با این وجود از فرانک سیناترا میتوان به عنوان یکی از برجستهترین شخصیتهای هنری قرن بیستم یاد کرد که هواداران بسیار زیادی در سرتاسر دنیا به خود جذب کرد.
علیرغم اینکه او هیچوقت نتخوانی را یاد نگرفت؛ چراکه یادگیری موسیقی را به صورت خودآموز و تنها با شنیدن موسیقی آغاز کرد اما درک شگفتانگیز سیناترا از موسیقی باعث شد او به یکی از موفقترین خوانندگان تکخوان تاریخ آمریکا بدل شود و چند دهه از موسیقی این کشور و به خصوص دهه ۴۰ و ۵۰ میلادی را تحت سیطره خود را درآورد. در سال ۱۹۳۵ سیناترا به واسطه مادرش با یک گروه موسیقی آشنا شد که این آشنایی نقطه عطف زندگی سیناترا محسوب میشود و برای او سرعت مناسبی در راستای رسیدن به دوران اوج رقم زد. در سال ۱۹۴۳ او قراردادی با کمپانی کلمبیا رکوردز امضا کرد و این آغاز دوره توفانی کاری سیناترا بود و اولین آلبوم شخصیاش را در سال ۱۹۴۶ با این لیبل منتشر کرد.
بیوگرافی فرانک سیناترا
سیناترا در سبکهای مختلفی از جمله موسیقی سوینگ، وکال جاز، پاپ و جاز بیش از ۵ دهه فعالیت کرد و در حوزه موسیقی و هنرپیشگی از افراد اثرگذار در دوران حیات و پس از مرگش بود. این هنرمند در طول حیات کاری خود موفق به کسب عناوین پرشماری از جمله ۱۱ جایزه گرمی، ۴ جایزه گلدن گلوب، جایزه اسکار، ۴ جایزه NME و تعداد پرشماری جوایز دیگر شده است.
نام فرانک سیناترا در تالار مشاهیر هنری بسیاری از نقاط دنیا ثبت شده است و بدون شک از او میتوان بهعنوان یکی از شخصیتهای مطرح قرن بیستم یاد کرد.
. My Way، Strangers In The Night، Fly Me To The Moon، I've Got You Under My Skin و Come Fly With Me از مشهورترین قطعههای اوست. عمده دوران کاری او و به ویژه دوران اوج او به همکاری با رهبران گروه آمریکایی مشهور دوران اوج سوینگ، هری جیمز Harry James و تامی دورسی Tommy Dorsey باز میگردد.
مجله رولینگ استون او را بزرگترین خواننده قرن بیستم معرفی میکند. سیناترا در عین حال یکی از اعضای گروه دار و دستۀ موش ها (Rat Pack) بود که دیگر اعضای آن دین مارتین، سامی دیویس جونیور و پیتر لاوفورد بودند.
خانواده سیناترا
مادر سیناترا " دالی" نام داشت که فعال سیاسی در حوزه کمک به مهاجران بود و مدتی نیز در شیرینیفروشی کار میکرد ."مارتی" پدر سیناترا نیز یک آتشنشان و یک بوکسور حرفهای بود.
این ترکیب در یک خانواده مهاجر از سیناترا شخصیتی محبوب و جذاب ساخته بود که این محبوبیت تاکنون تداوم داشته است. فرزندان سیناترا نیز همگی پا به دنیای هنر میگذارند. فرانک سیناترا جونیور خواننده، ترانهسرا و بازیگر؛ نانسی ساندرا سیناترا خواننده، بازیگر و نویسنده؛ و تینا سیناترا به هنرپیشگی و تهیهکنندگی در آمریکا میپردازد. Something stupid ترانهای بود که فرانک سیناترا آن را به همراه دخترش، نانسی اجرا کرد. این ترانه در سال1967 توانست گوی سبقت را از دیگر ترانهها برباید و به ترانه شماره یک در آمریکا و بریتانیا بدل شود.
فرانک سیناترا در ایران
فرانک سیناترا در سال ۱۳۵۴ خورشیدی ( ۱۹۷۵ میلادی) سفری به ایران داشته که طی آن در تهران مقامات و هنرمندان ایرانی را ملاقات میکند.
بازگشت بعد از بیماری
در سال 1950 تارهای صوتی فرانک سیناترا دچار بیماری شد و او به مدت پنج سال از صحنه موسیقی دور بود تا اینکه با ترانه حزنانگیز In the wee small hours بازگشتی موفق را جشن گرفت.
آخرین ترانه جاودانی فرانک سیناترا که " صدا" و " آقای چشم آبی" از القاب اوست "نیویورک نیویورک" است که در سال 1977 اجرا شد و به عنوان ترانه متن فیلمی به همین نام به کارگردانی مارتین اسکورسیزی و بازیگری رابرت دونیرو و لایزا مینلی نیز مورد استفاده قرار گرفت. این ترانه را میتوان به نوعی سرود غیر رسمی نیویورک نیز دانست.
اگرچه خبرهای منفی و شایعات و بدنامیهایی در رسانهها نصیب این هنرمند شد، توانست به جایگاهی ویژه در عرصه فیلم و موسیقی دست یابد و به چهرهای بدل شود که توانست " رؤیای آمریکایی" را محقق سازد؛ رؤیای اینکه میتوان با استعداد و پشتکار از هیچ به همه چیز رسید.